Vieze handen

Ik hou ervan om over het strand te wandelen en mij te laten inspireren door alle vreemde aanspoelsels. Tijdens mijn stage bij Coebbe heb ik een plan gemaakt om onderzoek te doen naar kustmateriaal. Daar is mijn onderzoeksvraag: hoe kan ik de nog onwetende strandbezoeker de waarde van kustmateriaal leren? ontstaan.

 

Op mijn stage heb ik Willem Böttger leren kennen, eigenaar van NPSP, een bedrijf wat bio-composieten ontwikkeld, hij heeft zijn kennis en werkplaats beschikbaar gesteld voor mijn onderzoek. Het gaat me hier om kustmateriaal terug te brengen tot de basisgrondstof, om er iets nieuws van te maken, met behoud van identiteit van de grondstof. Ik laat me daarbij leiden door de vormgeving die bij de kust komt kijken, zoals kustlijnen of de vormen van schelpen. Mijn beeldonderzoek heeft uiteindelijk geresulteerd in de keuze om een broche te gaan maken. Het is de bedoeling dat mijn kustbroche de associatie met de zee oproept.

 

Om deze beleving over te brengen aan de bezoeker, wil ik deze betrekken in het maakproces. Daarvoor heb ik een “pop-up”-lab ontworpen. Deze zal voor korte tijd op een locatie op het strand staan, nadat die zijn impact op de omgeving heeft uitgeoefend, zal dit “vieze-handen” lab verhuizen naar de volgende locatie. De bedoeling van het lab is dat bezoekers geïnspireerd raken om zelf een broche te maken met het daar uitgestalde kustmateriaal. Hiermee tracht ik mijn fascinatie over te brengen en te laten zien wat allemaal mogelijk is te maken met dit materiaal. 

Mijn afstudeerwerk is tijdens de expositie op het St. Joost, gescout voor de cultuurnacht in Breda door de kopshop. Daar heb ik samen met Naomi Remijn en Lionne van Deursen, bij Electron gestaan met als thema LAByrinth.

 

Publicaties:

 

https://www.akvstjoost.nl/nieuws/terugblik-cultuurnacht-breda-2020

 

https://kop.nu/cultuurnacht2020/

Foto gemaakt door: Frank Bouwkamp

Foto gemaakt door: Frank Bouwkamp

Foto gemaakt door: Frank Bouwkamp

© 2019 Carmen van den Elsen