'You are here'

Tijdens mijn uitwisseling aan de LUCA school of arts heb ik een onderzoek gedaan naar natuurklei. Daarvoor ging ik opzoek naar klei in Wijchen Nederland (mijn geboortegrond) en naar klei in Gent Belgie. 

 

Deze twee kleisoorten heb ik aan allerlei testen ondervonden zoals de krimp, bakken, bezinken, draaien en de plasticiteit. Door deze proeven kwam je er achter wat voor een eigenschappen jou klei bevat. 

 

De klei uit Wijchen was wat troebeler er zat meer organisch materiaal en zand in. Deze klei was daardoor ook minder plastisch. Wat deze klei heel goed deed was bezinken je kon zo goed de fijne en grove kleiplaatjes scheiden. De klei uit gent was echte spierklei zoals ze dat noemen heel erg sterk je kon er goed mee bouwen. Maar toen ik beide kleien ging bakken kwam ik er achter dat de Gentseklei zo erg kromp dat het snel scheurde, de Wijchenseklei daarentegen was daar een heel stuk minder gevoelig voor. Ook interessant was dat twee plaatsen die zover uit elkaar liggen ongeveer dezelfde kleur krijgen dit duit op dezelfde hoeveelheid ijzer in de grond. Uiteindelijk ging ik bijde kleien ondervinden aan de ultieme test namelijk draaien. Dat was met de Wijchenseklei erg lastig maar de Gentse klei bleek hiervoor perfect te zijn. 

© 2019 Carmen van den Elsen