Zandglas‚Äč

Om het materiaal van binnen en van buiten te leren kennen daagde ik mijzelf uit om van zand glas te gaan maken. Ik ben vervolgens op pad gegaan en heb aan verzameld op een Waalstrandje naast Nijmegen. 

 

Het zand heb ik gezeefd om alle organische materialen er uit te filteren. Vervolgend heb ik het glas gemeend met zand en soda, twee smeltmiddelen. Eerst heb ik een klein proefje gemaakt in een keramisch potje om achter de kleur en de goede bakcurve te komen. Het resultaat was een lichtgroene kleur.

 

Nu wou ik echt met mijn eigen glas gaan werken en het uitgieten in een mal. Hiervoor maakte ik een zand mal van mijn gezicht en een hand gedraaide pot. Nu kwam het spannendste gedeelte het smelten er zijn altijd een aantal dingen die mis kunnen gaan. Op 1250 graden maakte ik de oven open samen met de glasmeester. Hij nam dit over, met een volledig warmtepak aan pakte ik de pot met een tang uit de oven en goot ik de heette massa in de mal. Het was veel taaier glas als ik had verwacht en ook minder. Alleen genoeg om mijn neus te vullen met glas.

 

Uiteindelijk vond ik het juist beter geworden als ik had verwacht. Iedereen herkende de neus meteen en zagen dat die van mij was. Een fragment van je gezicht wat zo krachtig overkomt dat iedereen meteen door heeft dat jij het bent. 

© 2019 Carmen van den Elsen